foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
У овим ванредним околностима наша школа ће обављати наставу на више начина. За старије ученике од 5. до 8. разреда креран је посебан портал (www.oslobodioci.com/enastava) преко кога ће ученици моћи да сазнају више информација.

ОШ "Ослободиоци Београда"

Grupa učenika šestog razreda je u pratnji  nastavnica Alme Otašević  i Snežane Milin  posetila izložbu posvećenu Dositeju Obradoviću .
Izložba "PREKRETANJA". Hale-Lajpcig, prekretnica u životu Dositeja Obradovića" Dragane Grbić a je nastala povodom 230 godina od objavljivanja Pisma Haralampiju i Života i priključenija sa ciljem da osvetli okolnosti Dositejevog studijskog boravka u Haleu i Lajpcigu.


Te okolnosti su doprinele tome da se Dositej Obradović u trenutku objavljivanja ovih dela, direktno uključio u filosofske, naučne i kulturne tokove u procesu definisanja programskih okvira prosvetiteljstva, i zahvaljujući tom pregalačkom činu ravnopravno stao rame uz rame sa tada u Evropi vodećim misliocima.
 Izložba je postavljena u Konaku kneginje Ljubice , pa su se učenici tom prilikom upoznali i sa ovim kulturno-istorijskim lokalitetom. Autor izložbe je objasnio učenicima značaj i veličinu Dositejevog lika, a nizom zanimljivih priča jepribližila daleko vreme u kom je živeo i radio jedan od najznačajnijih ličnosti prosvetiteljstva kod nas.
 Nakon obilaska izložbe  i konaka , učenici su posetili i grobna mesta Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića koji se nalaze ispred Saborne crkve. Ulaskom u crkvu podsetili su se značaja i lepote ovog hrama u kome se nalaze između ostalih i posmrtni ostaci Miloša, Mihaila Obrenovića,  kao i deo moštiju Lazara Hrebeljanovića i  Stefana  Štiljanovića.

2020 Copyright ОШ Ослободиоци Београда Rights Reserved